Mangaan.
Nomenclatuur en chemie:
Het chemische symbool van
mangaan is Mn.
In voedingssupplementen zit
mangaan bijvoorbeeld als mangaangluconaat, mangaanlactaat, gecheleerd
mangaan.
Bronnen:
Mangaan komt vrij algemeen in
de natuur voor, zoals in groente, fruit, graanprodukten, noten en vis. Een
erg goede bron van dit mineraal is thee.
Hier volgt een overzicht van
de hoeveelheid mangaan die in een aantal afzonderlijke produkten aanwezig
is:
Bron |
Mn (mg/g) |
Mangaan/produkt* |
Ei |
0,08 |
0,03 mg/ei |
Volkorenbrood |
0,02 |
0,53 mg/snee |
Witbrood |
0,00 |
0,0 mg/snee |
Engelse thee |
0,005 |
|
Mangaangluconaat |
110 |
|
Mangaanorotaat |
150 |
|
Gecheleerd mangaan |
100 |
|
*Deze
getallen zijn bij benadering, omdat de hoeveelheid per produkt kan
variƫren.
Evenwichtige voeding bevat
ongeveer 8 mg mangaan per dag.
Tekort-karakteristieken:
Factoren voor verhoogd
gebruik:
Risicogroepen (voor tekort):
Toepassing bij:
-
Afwijkingen in skelet en
spieren
-
Neurologische afwijkingen
(slechte coƶrdinatie bewegingen, epilepsie)
-
Evenwichtsstoornissen
-
Diabetes mellitus
Dosering:
Werkt met name samen met:
|