Startpagina   Acupunctuur   Dry needling   Shockwave therapie   Lasertherapie      Orthomoleculair   Biografie   Webshop     

 

S. van der Veen, arts.

Praktijk voor acupunctuur en orthomoleculaire geneeskunde.

 

Tevens triggerpoint therapie bij (myofasciale) pijnklachten in de vorm van: dry needling / wet

 needling, triggerpoint shockwave therapie, lasertherapie en microstroomtherapie.

        

 
Beginpagina.

 

Wat zijn vitaminen? 

Wat zijn mineralen?

Veel gestelde vragen.

 


















Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

 

Orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van behandeling die met behulp van een hoge dosis vitamines en natuurlijke voedingstoffen de weerstand verhoogt, de klachten vermindert of verhelpt.

Orthomoleculaire geneeskunde is een geneeswijze die uitgaat van de enorm helende kracht van echt gezonde voeding (liefst biologisch) en voedingssupplementen en het besef/het inzicht dat veel hogere doseringen van vitamines dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH’s), mineralen en sporenelementen kunnen helpen bij het genezen van heel veel chronische ziekten (en het voorkomen ervan). Het gaat erom dat u precies de juiste moleculen binnenkrijgt, daarom orthomoleculair, die nodig zijn om gezond te worden en te blijven. Megadoseringen van vitamines helpen ons dan heel erg goed om het algemene gezondheidsniveau, dat sterk achteruit gaat door onze westerse levensstijl, weer op te krikken. Orthomoleculaire geneeskunde is een moleculaire dus stoffelijke therapie in tegenstelling tot homeopathie en bioresonantie therapie die beide energetisch zijn.

De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en moleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: 'geen enkele ziekte die door een dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld'. Dit idee raakte op de achtergrond toen, vanaf ongeveer 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de tweede wereldoorlog, de antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werden. Naast deze zeer effectieve behandelmethoden werd de invloed van voeding als ondergeschikt ervaren.

In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebreksziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebreksziekten wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960.

Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes. 

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Ook reguliere geneeskundigen adviseren nu gezonde vrouwen die zwanger willen worden, extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

S. van der Veen. arts.  Gravenmaat 17, 9302 GA Roden. Tel: 050-5014666.