Magnesium.
Nomenclatuur en chemie:
Het chemische symbool van
magnesium is Mg.
In voedingssupplementen zit
magnesium bijvoorbeeld als magnesiumgluconaat, magnesiumorotaat,
magnesiumoxyde, gecheleerd magnesium, als magnesiumcarbonaat (in
dolomiet).
Bronnen:
Goede bronnen van magnesium
zijn volkorenbrood, noten en bladgroente (het chlorofyl bevat magnesium).
Hier volgt een overzicht van
de hoeveelheid magnesium die in een aantal afzonderlijke produkten
aanwezig is:
Bron |
Mg (mg/g) |
Magnesium/produkt* |
Volkorenbrood |
0,75 |
18 mg/snee |
Witbrood |
0,2 |
5 mg/snee |
Amandelen |
2,7 |
270 mg/100g |
Noten, pinda's |
2,0 |
200 mg/100g |
Dolomiet
(magnesiumcarbonaat) |
110 |
|
Magnesiumgluconaat |
5,8 |
|
*Deze getallen zijn bij
benadering, omdat de hoeveelheid per produkt kan variƫren.
Evenwichtige voeding bevat
ongeveer 400 mg magnesium per dag.
Tekort-karakteristieken:
-
Krampen
-
Nervositeit, spanningen
-
Hoge bloeddruk
Factoren voor verhoogd
gebruik:
Risicogroepen (voor
tekort):
-
Personen met stress
-
Zwangeren
-
Bejaarden
-
Regelmatige drinkers
Toepassing bij:
Dosering:
Orthomoleculaire aanbeveling
: 350-400 mg
Werkt met name samen met:
-
Calcium (botontkalking,
nervositeit)
-
Vitamine B6
(zwangerschapsmisselijkheid, nierstenen)
-
Kalium (hartziekten)
Bijzonderheden:
Magnesiumoxyde (MgO) wordt
in de geneeskunde gebruikt om het maagsap te neutraliseren. Het werkt
ook laxerend
|