Startpagina   Acupunctuur   Dry needling   Shockwave therapie   Lasertherapie          Orthomoleculair   Biografie   Webshop        

 

S. van der Veen, arts.

Praktijk voor acupunctuur en orthomoleculaire geneeskunde.

 

Tevens triggerpoint therapie bij (myofasciale) pijnklachten in de vorm van: dry needling / wet

 needling, triggerpoint shockwave therapie, lasertherapie en microstroomtherapie.

       

 
Beginpagina.

 

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Wat zijn vitaminen? 

Wat zijn mineralen?

Wat is een gezonde voeding?

Veel gestelde vragen.

 


















 

Chroom.

 

Nomenclatuur en chemie:

 

Het chemische symbool van chroom (chromium) is Cr.

 

In voedingssupplementen zit chroom bijvoorbeeld als chroomgluconaat, GTF-chroom, chroomgist, gecheleerd chroom en chroompicolinaat.

 

Bronnen:

 

Goede bronnen van chroom zijn graanprodukten, schelpdieren, zuivel en gist. Gist bevat de zogenaamde Glucose Tolerantie Factor (GTF), waarvan het chroom een onderdeel is (zie bijzonderheden).

 

Hier volgt een overzicht van de hoeveelheid chroom die in een aantal afzonderlijke produkten aanwezig is:

 

Bron

Cr (µ/g)

Chroom/produkt)

Volkorenbrood

1,7

11,3 µg/snee

Witbrood

0,2

5 µg/snee

 

Gecheleerd chroom

50.000

bv. 50 µg/tablet

*Deze getallen zijn bij benadering, omdat de hoeveelheid per produkt kan variëren.

Evenwichtige voeding bevat ongeveer 75 µg chroom per dag.

 

Tekort-karakteristieken:

 

Geen specifieke tekort-karakteristieken

 

Factoren voor verhoogd gebruik:

  • Consumptie van veel geraffineerde koolhydraten

  • Consumptie van alcohol

  • Zwangerschap

  • Ouderdom

Risicogroepen (voor tekort):

  • Personen die veel suikers nuttigen

  • Regelmatige drinkers

Toepassing bij:

  • Glucose intolerantie (zowel ouderdomsdiabetes als hypoglycemie)

  • Atherosclerose

  • Verhoogd cholesterol

Dosering:

 

Orthomoleculaire aanbeveling : 50-200 µg

 

Werkt met name samen met (voor glucose-huishouding):

  • B-complex

  • Vanadium

  • Zink

Bijzonderheden:

1. GTF-chromium, de glucose tolerantie factor, wordt zeer goed geabsorbeerd in de darm. GTF-chromium wordt voornamelijk gevonden in biergist. Het is een complex van stoffen, waarvan chroom een essentieel bestanddeel is. De precieze samenstelling is niet bekend. Men vermoedt dat het chroom gekoppeld is aan aminozuren en nicotinezuur (vitamine B3). Naast gist zijn ook lever, nier en champignons goede leveranciers van het GTF-chromium.

 

GTF-chromium stabiliseert het glucosepeil in het bloed. Het stimuleert de insuline-activiteit door zowel aan het insulinemolecule te binden als aan de plaats van werking (receptor) van insuline. Chroom alleen heeft dit vermogen niet.

   
S. van der Veen. arts.  Gravenmaat 17, 9302 GA Roden. Tel: 050-5014666.