Calcium.
Nomenclatuur en chemie:
Het chemische symbool van
calcium is Ca.
In voedingssupplementen zit
calcium bijvoorbeeld als calciumcarbonaat, calciumgluconaat, gecheleerd
calcium, calciumcarbonaat (in dolomiet).
Bronnen:
Melk, maar ook kaas zijn de
beste bronnen van calcium in de dagelijkse voeding. Alternatieve bronnen
van calcium zijn vis, peulvruchten, fruit en groenten. Dolomiet (bevat ook
magnesium) en beendermeel (bevat ook fosfor) zijn in supplementvorm
verkrijgbaar, evenals de afzonderlijke calciumverbindingen.
Hier volgt een overzicht van
de hoeveelheid calcium die in een aantal afzonderlijke produkten aanwezig
is:
Bron |
Ca (mg/g) |
Calcium/produkt* |
Melk (volle) |
1,2 |
1200 mg/l (1000 g) |
Kaas (Hollandse) |
7 |
700 mg/100g |
Dolomiet
(calciumcarbonaat) |
220 |
|
Beendermeel |
330 |
|
Calciumchloride |
270 |
|
Calciumcarbonaat |
400 |
|
Calciumlactaat |
130 |
|
Calciumgluconaat |
90 |
|
Calciumascorbaat |
100 |
|
Calciumorotaat |
110 |
|
Gecheleerd |
200 |
|
*Deze getallen zijn bij
benadering, omdat de hoeveelheid per product kan variëren.
Evenwichtige voeding bevat
ongeveer 1200 mg calcium per dag.
Tekort-karakteristieken:
Factoren voor verhoogd
gebruik:
-
Groei (zowel tijdens
zwangerschap, lactatie en jeugd)
-
Consumptie veel
volkorenbrood en zemelen (bevat fytaten)
-
Consumptie veel eiwitten
(vergroot uitscheiding calcium)
-
Consumptie van veel fosfor
(bijvoorbeeld cola, vlees)
Risicogroepen (voor tekort):
Toepassing bij:
-
Osteoporose (ontkalking),
vooral tijdens menopauze
-
Hartklachten, slappe pols
-
Hoge bloeddruk (wanneer
magnesium niet helpt)
-
Krampen
Dosering:
Orthomoleculaire aanbeveling:
Werkt met name samen met:
-
Vitamine D
(mineralenhuishouding in bot)
-
Fosfor (verhouding hoort te
zijn Ca:P = 2:1)
-
Magnesium (verhouding hoort
te zijn Ca:Mg = 2:1)
-
Strontium
|