Startpagina   Acupunctuur   Dry needling   Shockwave therapie   Lasertherapie      Orthomoleculair   Biografie   Webshop     

 

S. van der Veen, arts.

Praktijk voor acupunctuur en orthomoleculaire geneeskunde.

 

Tevens triggerpoint therapie bij (myofasciale) pijnklachten in de vorm van: dry needling / wet needling, triggerpoint Shockwave therapie en lasertherapie.

       

 
Beginpagina.

 

Wat is homeopathie?

Welke klachten kunnen behandeld worden met homeopathie?

 


















 

 

Waar worden homeopathische geneesmiddelen van gemaakt?


Homeopathische middelen worden gemaakt van o.a. minerale- , plantaardige en dierlijke grondstoffen. Middelen die bereid zijn uit plantaardig materiaal zijn bijvoorbeeld Chamomilla (Kamille), Pulsatilla (Wildemanskruid) of Aconitum (Monnikskap). Dierlijke middelen worden bijvoorbeeld gemaakt van Apis (honingbij), Lachesis (gif van een slang) of Sepia (inkt van de inktvis). Daarnaast zijn er minerale middelen die hun oorsprong vinden uit het mineralen rijk. Veel gebruikte middelen zijn Calcium, Zwavel en Fosfor. Sommige medicijnen zijn gemaakt van ziektekiemen, reguliere medicijnen en vaccins. Deze zijn bedoeld om de schadelijke effecten ervan te neutraliseren.

 

Wanneer kan ik het beste mijn homeopathisch geneesmiddel innemen?

U kunt het geneesmiddel het beste in een ‘schone’ mond innemen. Dus als het mondslijmvlies niet bezig is andere stoffen, bv. uit voedsel, op te nemen. Want een homeopathisch geneesmiddel werkt het beste als het door het mondslijmvlies wordt opgenomen. Let op: dit betekent dat u ook rekening moet houden met drinken, tandenpoetsen of kauwgum, wat ook allemaal inwerkt op uw mondslijmvlies. Om te onthouden dat u uw geneesmiddel moet innemen, kunt u het beste een vast tijdstip kiezen, bijvoorbeeld een half uur voor of na het eten.
 


Hoe neem ik het geneesmiddel in?

Homeopathische geneesmiddelen kunt u meestal in drie vormen krijgen: druppels, tabletten, granulen (grote korrels). De druppels kunt u direct in de mond druppelen, op een lepeltje of op een lepel water (afhankelijk van de bijsluiter). De tabletten en granulen laat u in de mond ‘smelten’ en uiteen vallen. Het geneesmiddel wordt zo snel door het mondslijmvlies opgenomen.

Uitwendige producten, zoals zalf, gelei, crème, emulsie enzovoort kunnen in het algemeen naar behoefte worden gebruikt. Lees hiervoor steeds goed de bijsluiter.

 

Welke reacties kun je verwachten na inname van het homeopathische geneesmiddel?

Het homeopathische geneesmiddel activeert je levenskracht waardoor je weer in evenwicht komt. Dit in evenwicht komen kan in het begin gepaard gaan met een verergering van de klachten. Deze ‘begin’verergering is een teken dat het middel goed gekozen is en dat nu de genezingsreactie op gang komt. Deze verergering is tijdelijk en gaat ook weer weg na een paar uur of een aantal dagen. In de regel verdwijnen verergeringen bij acute klachten binnen een paar uur (net als de klacht zelf). Bij chronische klachten kan de verergering wat langer duren.
Als je vindt dat de klachten te heftig worden of als je vragen hebt over het verloop van de klacht, neem dan contact op met je homeopathisch arts.

Ook kunnen er na de inname van het homeopathische geneesmiddel uitscheidingsreacties ontstaan. Dit zijn klachten zoals hevige transpiratie, neusloop, huiduitslag, witte vloed, donkere urine/ meer urineren, verbeterde stoelgang, etc.
Dit is een teken dat het middel goed werkt en dat er afvalstoffen uit het lichaam uitgescheiden worden. De organen worden schoner. Genezing vindt van binnen naar buiten plaats, en van belangrijke organen (bijvoorbeeld de longen), naar minder belangrijke organen (bijvoorbeeld de huid).
Deze uitscheidingsreacties horen bij de behandeling en mogen niet met andere methoden worden behandeld. Overleg altijd eerst met je homeopathisch arts en voorkom verschillende therapieën tegelijk, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

Tijdens de behandeling kunnen na verloop van tijd ook klachten terugkomen die je vroeger al eens had. Ook dit is een gunstige reactie op het middel, omdat we dan al dichter naar de oorzaak van de klachten komen. Vergelijk het met het afpellen van een ui, waarbij de buitenste schil het meest recente probleem is, en zichtbaar is aan de oppervlakte. 
Vanzelfsprekend mogen deze ‘oude’ klachten niet onderdrukt worden door bijvoorbeeld andere (homeopathische of reguliere) medicijnen in te nemen.

Soms kun je symptomen krijgen die je nooit eerder gehad hebt. Neem dan contact op met je

homeopathisch arts.

 


Wat is het verschil tussen druppels, tabletten en granulen?

Ze hebben allemaal dezelfde werking. Soms bestaat een geneesmiddel maar in één vorm en soms kunt u zelf kiezen. De druppels worden meestal gemaakt met alcohol (dit geldt niet voor kindergeneesmiddelen), de tabletten met lactose en magnesiumstearaat en de granulen met sacharose en melksuiker (lactose).

 

 
Hoeveel moet ik innemen?

In eerste instantie kunt u hiervoor de bijsluiter raadplegen. Als u hier niet over beschikt, kunnen we u de volgende richtlijnen geven:

 

Leeftijd tabletten 100 mg druppels granules
volwassenen 2 10 3
kind 6-12 1-2 5-10 2
kind 0-6 1 2-5 1


Voor samengestelde geneesmiddelen zie de bijsluiter

 

 
Hoe vaak kan ik het geneesmiddel innemen?

Hoe vaak u uw geneesmiddel moet innemen, hangt af van uw klacht en van het type geneesmiddel. Bij complexmiddelen kunt u het advies op de bijsluiter volgen. Bij enkelvoudige geneesmiddelen staat op het etiket achter de naam van het geneesmiddel een aanduiding van de verdunning, in de vorm van een letter en een getal (bijvoorbeeld Belladonna D6). U kunt hiervoor de volgende richtlijnen aanhouden:

  • ø (oertinctuur) en D1 t/m D6 - 3 x daags 1 dosis
  • D12 - 2 x daags 1 dosis
  • D30 - 1 x daags 1 dosis

Bij sommige acute klachten zoals diarree of koorts kunt u ieder uur een dosis innemen. Het maximum staat vermeld in de bijsluiter. Als na één dag de acute klachten niet verminderen, kunt u het beste een arts raadplegen.

 

 
Hoe lang moet ik het geneesmiddel blijven innemen?

Als uw klachten minder worden, kunt u de dosis halveren. Als uw klachten verdwenen zijn, kunt u stoppen met innemen. Als er na gebruik van de inhoud van een hele verpakking geen verbetering optreedt, kunt u beter stoppen met innemen en advies vragen van een arts of homeopaat.

 

Kun je homeopathische geneesmiddelen gebruiken naast reguliere medicatie?

 Ja, in het algemeen kunnen homeopathische geneesmiddelen heel goed gebruikt worden naast reguliere medicijnen. Ze kunnen zelfs meehelpen om de bijwerkingen van gewone medicijnen te verminderen. Er zijn natuurlijk veel aandoeningen waarbij mensen niet zomaar zonder reguliere medicijnen kunnen, bijvoorbeeld bij suikerziekte en een te langzame schildklier. Pijnstillers, ontstekingsremmers, middelen tegen hoge bloeddruk of astma kunnen niet zomaar worden verminderd of gestopt. Als homeopathie aanslaat, kunnen de reguliere medicijnen over het algemeen verminderd worden. Dit geschiedt altijd in overleg met de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven.

 


Kan ik homeopathie gebruiken als ik zwanger ben?

Vrijwel alle homeopathische geneesmiddelen kunt u met een gerust gevoel gebruiken tijdens de zwangerschap en wanneer u borstvoeding geeft. Indien dit niet het geval is, wordt het uitdrukkelijk vermeld in de bijsluiter. Deze geneesmiddelen hebben altijd een waarschuwing op het etiket of op de bijsluiter. Lees deze dus altijd zorgvuldig na.

 

 

Wat is het verschil tussen klassieke en klinische homeopathie?

De naam 'klassieke homeopathie' geeft aan dat er gewerkt wordt volgens de richtlijnen van Hahnemann. Dat betekent dat bij het zoeken naar een passend geneesmiddel men niet alleen kijkt naar de klacht of ziekte waar iemand mee komt maar ook naar de diepere oorzaken, zowel lichamelijk als geestelijk. Het geneesmiddel moet passen bij de gehele mens. Bij de 'klinische homeopathie' worden beproefde geneesmiddelen vooral voorgeschreven op basis van de klachten. Klinische homeopathie veel meer klacht- of orgaangericht en houdt geen rekening met heel de mens en de diepere oorzaken van zijn klachten. Deze vormen van homeopathie worden vaak als zelfmedicatie toegepast en vereisen in het algemeen geen specifieke deskundigheid. De werking is daarom veelal slechts ondersteunend en gaat niet diep genoeg om klachten blijvend te genezen.

 

Wat is het verschil tussen een zalf, crème, gelei en emulsie?

  • Een zalf is gemaakt met een vette basis, deze blijft langer inwerken en is met name geschikt voor een droge huid.
  • Een crème is minder vet en wordt snel door de huid opgenomen, en is bijvoorbeeld prettig in het gezicht.
  • Een gelei wordt gemakkelijk geabsorbeerd en droogt snel op.
  • Een emulsie is minder vet dan zalf maar laat zich goed uitsmeren, zoals een bodymilk, en is geschikt voor grotere huidoppervlakken.

 

 
Mag ik mijn baby al een homeopathisch geneesmiddel geven?

Jazeker, zelfs hele kleine baby’s kunt u al een homeopathisch middel geven, wanneer zij wat mankeren. Denk aan Cinababy* bij darmkrampjes of Chamodent* bij het doorkomen van de eerste tandjes. Speciaal voor kinderen heeft VSM een hele eigen kinderserie gemaakt. De bestanddelen en dosering hiervan zijn helemaal toegespitst op kleine kinderlichaampjes.

Geeft u uw kind een ‘gewoon’ homeopathisch geneesmiddel dan kan dat ook, alleen moet u dan wel de dosering zelf aanpassen. Als richtlijn geven we u:
 

Leeftijd tabletten 100 mg druppels granules
kind 6-12 1-2 5-10 2
kind 0-6 1 2-5 1


* Homeopathisch geneesmiddel. Lees voor gebruik eerst de bijsluiter.

  

 

Hoe geef ik mijn baby een homeopathisch geneesmiddel?

Tabletjes kunt u zo nodig breken en daarna fijnwrijven tussen twee lepeltjes. Granules kunt u voor baby’s eventueel oplossen in een lepel water. Druppels geeft u ook in een lepeltje water.

 

 
Waarom is homeopathie goed voor kinderen?

In de praktijk is gebleken, dat homeopathische geneesmiddelen bij kinderen goed werken. Bij kinderen is het genezingsproces nog makkelijk te beïnvloeden. Hun lichaam is immers nog ‘vrij’ van belastende invloeden (zoals tabak, alcohol, chemische stoffen enz.). Bovendien zijn alle groei- en ontwikkelingsprocessen nog volop bezig. De homeopathische prikkel wordt daardoor snel opgenomen en zet aan tot genezing.

S. van der Veen. arts.  Gravenmaat 17, 9302 GA Roden. Tel: 050-5014666.